Inhoudsopgave

Weigerende schuldeiser moet meewerken aan schuldregeling zieke schuldenaar

Een zieke vrouw heeft een schuldregeling aangeboden aan haar tien schuldeisers. Eén schuldeiser weigert daaraan mee te werken. Reden voor de vrouw om de rechtbank Rotterdam te vragen deze schuldeiser te verplichten tot medewerking.

De vrouw heeft voor ongeveer € 21.000 schulden bij tien verschillende schuldeisers. Ze biedt deze schuldeisers een schuldregeling aan. Op basis daarvan betaalt ze 5,56% van de schuld aan de preferente schuldeisers en 2,78% aan de concurrente schuldeisers. Negen schuldeisers stemmen met de regeling in. De tiende schuldeiser, met een schuld van ongeveer 18% van de totale schuldenlast, weigert mee te werken. De vrouw vraagt de rechtbank deze schuldeiser te bevelen ook in te stemmen.

Belangenafweging

De rechtbank moet bij zo’n verzoek beoordelen of de schuldeiser de instemming in redelijkheid heeft kunnen weigeren. Daarbij moet de rechtbank het belang van de schuldeiser bij weigering afwegen tegen de belangen van de schuldenaar en de overige schuldeisers.

Degelijk voorstel

De rechtbank vindt op basis van deze belangenafweging dat de weigerende schuldeiser kan worden gedwongen mee te werken aan de schuldregeling. Daarbij staat voorop dat deze schuldeiser de enige schuldeiser is die niet meewerkt en dat het voorstel van de schuldenaar goed en controleerbaar is gedocumenteerd. Ook is het getoetst door een deskundige en onafhankelijke partij.

Medische toestand

Daarnaast vindt de rechtbank dat het voorstel het uiterste is waartoe de vrouw in staat moet worden geacht. Zij heeft geen betaald werk en is door borstkanker voor 26,59% arbeidsongeschikt verklaard door het UWV. Vanwege medische behandelingen zal zij de komende 18 maanden niet kunnen werken. De vrouw is voor deze periode aangewezen op haar ww-uitkering. De rechtbank verwacht niet dat zij de komende jaren een inkomen kan verwerven dat hoger is dan het huidige.

Schuldsaneringsvoorstel

Daarnaast constateert de rechtbank dat de schuldsanering, waar de vrouw in de tweede plaats om heeft gevraagd, de schuldeisers minder zal opleveren dan de aangeboden schuldregeling. Dit omdat toepassing van de wettelijke schuldsaneringsregeling aanzienlijke kosten met zich mee zal brengen, onder meer voor het salaris van de bewindvoerder en het griffierecht. Daar komt bij dat een eventuele bate voor de schuldeisers pas aan het einde van de schuldsaneringsregeling wordt uitgekeerd. Met de schuldregeling wordt het aangeboden bedrag ineens en op korte termijn betaald.

Zwaarder wegen

De rechtbank concludeert dan ook dat de belangen van de vrouw en die van de overige negen schuldeisers zwaarder wegen dan die van de schuldeiser die weigert in te stemmen met de aangeboden regeling. Om die reden verplicht de rechtbank deze schuldeiser daarmee in te stemmen.

ECLI:NL:RBROT:2024:13202

Bron:Rechtbank Rotterdam | jurisprudentie | ECLI:NL:RBROT:2024:13202 | 08-09-2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn