Bemiddelingscommissie ook verschuldigd na annulering verkoop

Leestijd 5 min - Kennisbank - 17 december 2024

Twee gescheiden echtelieden verkopen hun luxejacht met behulp van een bemiddelaar. Nadat een koopovereenkomst tot stand is gekomen met een koper, annuleert de man de verkoop. De boot wordt dus niet verkocht, maar de bemiddelaar wil wel graag de overeengekomen commissie. Terecht, oordeelt de rechtbank Rotterdam. 

Zeer snel online bestelproces: geen overeenkomst tot stand gekomen

Leestijd 5 min - Kennisbank - 17 december 2024

Een kleine zorgonderneming sluit onder ongevraagde telefonische begeleiding een overeenkomst met een marketingbureau via een online bestelproces. Dit gebeurt in een zeer kort tijdsbestek van enkele minuten. Het gerechtshof Den Haag oordeelt dat het marketingbureau er niet gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat het zorgbedrijf de wil had om de overeenkomst aan te gaan.

Werkgever kroop door oog van de naald met tijdige betaling van schuld

Leestijd 3 min - Kennisbank - 17 december 2024

Wat gebeurt er als een schuldenaar direct na de faillissementszitting, maar vóór de faillietverklaring zijn schulden voldoet? In deze zaak werd de faillietverklaring door het gerechtshof vernietigd.

Zwangerschap was niet de reden voor opzegging arbeidsovereenkomst

Leestijd 4 min - Kennisbank - 17 december 2024

Binnen haar proeftijd van één maand, na enkele dagen werken, zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst met een vrouwelijke medewerker op. Zij beweert dat dit komt door haar zwangerschap.

Planschadevergoeding mag door bezwaarschrift niet lager uitvallen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 17 december 2024

Een belangrijke regel in het bestuursrecht luidt: wie bezwaar aantekent tegen een besluit mag niet in een slechtere positie terechtkomen dan zonder dat bezwaar. De man in deze zaak had daar baat bij.

Ondernemer moet bewijzen dat boekhouder voor niets zou werken

Leestijd 3 min - Kennisbank - 10 december 2024

Een boekhouder krijgt sommige facturen niet betaald. De klant beweert dat de boekhouder – nadat een eenmanszaak was omgezet naar een besloten vennootschap – het werk voor de lege eenmanszaak ‘erbij zou doen’, en dus niet zou factureren. Als dat zo is, moet de klant die afspraak wel bewijzen, oordeelt de kantonrechter.

Klachten over 'ongepast' gedrag leiden niet tot ontbinding arbeidsovereenkomst

Leestijd 4 min - Kennisbank - 10 december 2024

Een inspecteur in dienst van de Nederlandse Staat maakt zich volgens zijn werkgever schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. Daarom vraagt de werkgever om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst. De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland wijst dat verzoek af.

Proefschrift: voorrang van banken en fiscus in faillissementen is achterhaald

Leestijd 3 min - Kennisbank - 10 december 2024

Het lijkt vanzelfsprekend dat banken en de Belastingdienst als schuldeisers bij een faillissement voorrang hebben op andere schuldeisers. Dit zou echter anders moeten, stelt Ruben van Uden (universitair docent aan het Instituut voor Privaatrecht, Universiteit Leiden) in zijn proefschrift 'Voorrang bij verhaal. Rechtvaardigingen en verklaringen', waarop hij 21 november 2024 promoveerde.

Wet handhaving kraakverbod leidt tot snellere ontruiming panden

Leestijd 4 min - Kennisbank - 10 december 2024

Er zijn verschillende procedures voor de ontruiming van een kraakpand. Eén daarvan is de strafrechtelijke ontruiming. Door de invoering van de Wet handhaving kraakverbod op 1 juli 2022 is die procedure versneld. Maar er wordt niet vaker dan

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!