5 tips om overleg over zorgverdeling te laten slagen!
Gescheiden ouders weten het maar al te goed: de vakantieverdeling in het kader van de zorgregeling is een belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan. De verdeling van zorg gedurende de vakantie (vakantieverdeling) komt ieder jaar weer terug en levert ouders – en niet te vergeten hun kinderen (!) – regelmatig de nodige zorgen op, maar is dat nodig? Een nieuw schooljaar met nieuwe vakantiedata biedt ook kansen. De kans om zaken anders aan te pakken, beter te doen, een andere verdeling van feestdagen enz. In dit blog een aantal tips, do en don’ts voor alle ouders die de klus de komende periode weer moeten klaren.
Ouderschapsplan
De meeste afspraken over de zorgregeling liggen vast in het ouderschapsplan dat is opgesteld bij scheiding. Een ouderschapsplan is echter niet iets statisch. Waarschijnlijk eindigt het door u destijds opgestelde ouderschapsplan met een alinea over wijziging en/of aanpassing na verloop van tijd en/of is afgesproken dat u ieder jaar opnieuw de vakanties van de kinderen verdeelt. Voor ouders met een dergelijk ouderschapsplan geldt: benut de mogelijkheid die u krijgt om het dit jaar nog beter voor uw kinderen te regelen.
Tip 1
Zie het overleg over de verdeling van de schoolvakanties als een kans, een uitdaging. Bedenk voordat jullie in overleg gaan, goed wat er afgelopen jaar beter kon. Hoe hebben de kinderen de verdeling ervaren? waar klaagden zij wellicht over? wat vonden ze fijn? welke zorgen had jij als ouder? wat was voor jou als ouder belastend? Deel deze ervaringen met de andere ouder en bedenk samen wat er voor nodig is om dit komend jaar beter te doen? Gaat het om vertrouwen? Of om eigen belang?
Tip 2
Geef de kinderen een stem. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen is het belangrijk dat een kind zich gehoord voelt, betrokken wordt. Kinderen krijgen meer mee dan we denken. Bespreek de verdeling met hen en laat hen meedenken en wellicht meebeslissen. Zorg er daarbij voor dat je als ouders respectvol met elkaar om gaat en laat je kind niet in een spagaat terecht komen. Meedenken is iets anders dan (laten) kiezen!
Tip 3
Houdt geen wisselgeld achter de hand. Het belang van de kinderen staat voorop. Hun belangen mogen nooit ingezet worden als wisselgeld.
Tip 4
Denk praktisch. Spreek helder de aanvangstijden en eindtijden van vakanties af en sluit daarbij zo veel mogelijk aan bij de reguliere (week/weekend)regeling. Dit geeft rust voor iedereen en voorkomt onduidelijkheden. Bedenk dat iedere onduidelijkheid een aanleiding kan zijn voor een discussie of sterker nog: een conflict.
Tip 5
Verdelen van vakanties betekent niet dat iedere vakantie door de helft moet! Maak een keuze. Geeft de één meer om de wintersport in de carnavalsvakantie, terwijl de ander liever in de herfst er op uit gaat, deel dan de ene week aan de één toe en de andere week aan de ander. Wissel zo nodig om het jaar.
Zo ook de feestdagen. Kerstdagen hoeven niet per definitie doormidden. Geeft de ene ouder meer om Kerst en de ander om Oud & Nieuw? Prima, maak gebruik van deze voorkeuren en wissel desgewenst om het jaar (even/oneven jaren). Wil je kerstdagen wel verdelen plak dan de dag (of week) ervoor/erna er aan zodat het kind niet direct na het kerstdiner hoeft te vertrekken.
Resultaat
Leg het resultaat van het overleg helder en goed vast. Voor kleinere kinderen kan een (omgangs)kalender veel houvast bieden. Laat zien dat de gemaakte afspraken door jullie beiden als ouders worden gedragen. Vul de kalender samen met de kinderen in (of laat hen de kalender zelf maken).
Lukt het onderling niet?
Mocht het je niet lukken om samen tot een goede regeling te komen, schakel dan tijdig een professionele hulpverlener in, bijvoorbeeld een mediator of advocaat. Deze kan het gestrande schip mogelijk vlot trekken. Mocht ook dat niet lukken, dan resteert een procedure.
Advies of nadere toelichting
Onze familierechtspecialisten (advocaten en mediators) houden zich dagelijks bezig met zorg/omgangsregelingen. Voor vragen over het bovenstaande maar ook voor alle andere vragen op het gebied van familierecht kunt u altijd contact met ons opnemen per mail familierecht@dekempenaer.nl of bellen naar 026 3522 825.
Inloopspreekuur voor gratis advies
Iedere vrijdag kunt u tussen 12.00 en 14.00 binnenlopen op ons familierecht inloopspreekuur, zonder afspraak en zonder kosten. Wilt u zeker zijn van een plek, neemt u dan vooraf contact met ons op. We plannen u dan in.