Inhoudsopgave

Reizen met minderjarigen na scheiding in tijden van Corona

De zomervakantie ligt al weer enige tijd achter ons. Corona houdt ons nog steeds in zijn greep. Desondanks heeft u wellicht plannen voor een reis naar het buitenland met uw minderjarige kinderen. In dit artikel vindt u meer info over reizen met minderjarigen in tijden van Corona.

Algemeen

Een gescheiden ouder behoudt na echtscheiding normaliter samen met de andere ouder het gezag. Dit betekent dat voor een reis met kinderen naar het buitenland schriftelijke toestemming van de andere ouder nodig is. Daartoe moet een officiële toestemmingsverklaring worden ingevuld. Deze vindt u zowel in het Nederlands als in het Engels hier. Het is bij reizen naar het buitenland altijd raadzaam (ook) een Engelstalig formulier mee te nemen.

Wanneer de andere ouder de toestemming niet verleent dan kan de rechter verzocht worden om vervangende toestemming te geven voor de reis. Als de rechtbank instemt met de reis vervangt het vonnis van de rechter de toestemmingsverklaring van de andere ouder.

Voor meer informatie op onze site over reizen met minderjarige kinderen na scheiding, klik hier. Op de site van de Rijksoverheid vindt u eveneens meer informatie.

Reizen met minderjarigen in Coronatijd

Nu de beperkende maatregelen door het Coronavirus langer gaan duren hebben inmiddels vele rechters zich gebogen over gescheiden ouders die toch met hun kind(eren) op vakantie willen. De tendens in de rechtspraak begint zijn vorm aan te nemen. Onderstaand een kort overzicht van de recente rechtspraak.

Recente rechtspraak

  1. Er wordt geen toestemming verleend voor reizen naar landen met code oranje of rood.
  2. Dit is niet anders, wanneer het om familiebezoek gaat.
  3. Wanneer vervangende toestemming wordt gezocht voor een reis naar een land met code geel, wordt deze meestal verleend. Daar wordt wel de voorwaarde aan verbonden dat de code voor het land geel blijft of groen wordt.
  4. Wanneer het kind tot een risicogroep behoort, lijkt de code van het land van minder belang en ziet het er naar uit dat de vervangende toestemming door de rechtbank niet wordt verleend.
  5. In sommige gevallen kan ook voor een reis per vliegtuig naar een land met code geel toestemming worden geweigerd. Dit doet zich voor wanneer het belang van het kind zich verzet tegen de reis. Denk daarbij aan de gezondheidssituatie van kinderen, het doel van de reis, het vervoermiddel en – last but not least – de visie van de kinderen zelf. Dit laatste speelt ook wanneer kinderen jonger zijn dan 12 jaar. Angst om bijvoorbeeld te vliegen in deze tijd van corona kan voor de rechter een belangrijke afweging zijn om ook een reis naar een land met code geel niet toe te staan.

Samengevat

Zonder toestemming van de andere ouder naar het buitenland reizen is, wettelijk gezien, niet toegestaan .
Het boeken van een vakantie met minderjarigen is een groot risico wanneer u niet beschikt over een geldige toestemmingsverklaring van de andere ouder.
Ook wanneer u de toestemmingsverklaring wel heeft en de code van het land verandert van groen/geel in oranje, is de kans groot dat reis alsnog niet door kan gaan.

Houd dus rekening met het bovenstaande bij het boeken van een vakantie, zeker in tijden van Corona. Vraag de andere ouder tijdig om toestemming en weeg alle belangen zorgvuldig af. Bij het weigeren van toestemming door de andere ouder kan in een spoedprocedure (kort geding) de rechtbank om vervangende toestemming worden gevraagd. Wij zijn hierbij graag behulpzaam en zijn op de hoogte van de meest actuele rechtspraak. Neem gerust contact op met een van onze familierechtadvocaten. Bel 026 – 35 22 825 of mail naar familierecht@dekempenaer.nl

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn