Ontslag op staande voet volgt niet alleen op ‘zware’ overtredingen, zoals diefstal. Ook een paar foute opmerkingen kunnen een direct einde van het dienstverband betekenen.
Dat merkte een jongeman, die als vulploegmedewerker bij een supermarkt werkt. Tijdens een pauze noemt hij een vrouwelijke collega ‘katje’ (straattaal voor ‘sletje’), en als zij een milkshake drinkt wordt zij aangespoord om te ‘zuigen, likken, slikken’ en meer van dat fraais. De vrouw vraagt of hij daarmee wil stoppen. Van het incident is een geluidsopname (van ruim zes minuten) gemaakt door een andere collega.
Seksueel grensoverschrijdend
De werkgever vindt de opmerkingen seksueel grensoverschrijdend. De jongeman wordt geschorst en enkele dagen later op staande voet ontslagen. Hij wordt opgenomen in het interne waarschuwingsregister van de supermarktketen: de komende acht jaar kan hij niet meer bij een filiaal werken en hij krijgt een winkelverbod voor alle filialen. Hij vecht het ontslag en deze maatregelen aan bij de rechtbank Rotterdam.
Veiligheid op de werkvloer
Een werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Wanneer een werknemer zich grensoverschrijdend gedraagt tegenover collega’s waardoor zij zich onveilig voelen, vereist goed werkgeverschap direct ingrijpen. Wat er in de kantine is gezegd, blijkt overduidelijk uit de geluidsopname, en dat ging gepaard met aanhoudend gekreun, gelach en zoengeluiden. Dat alles had een seksuele lading. Dat het in de winkel gebruikelijk was om elkaar aan te spreken met ‘katje’, zoals de man stelt, onderbouwt hij onvoldoende. Los daarvan: dit doet niet af aan de seksuele lading van de opmerkingen. Dat die lading niet de bedoeling was, doet niet ter zake: de vrouwelijke collega was er niet van gediend, en dat telt.
Wettelijke eisen
Een werkgever, die vermoedt dat er een dringende reden is voor ontslag, mag eerst onderzoek doen om te beoordelen of dit vermoeden klopt. Deze werkgever handelde voortvarend en zorgvuldig, wat bij grensoverschrijdend gedrag belangrijk is. Snel na dit onderzoek is de man op staande voet ontslagen, waarbij deze ook te horen kreeg wat de dringende reden daarvoor was. Daarmee is voldaan aan de wettelijke eisen.
Ontslag op staande voet
Deze jongeman heeft zich niet als een goed werknemer gedragen, wat heeft geleid tot een ernstige inbreuk op het vertrouwen dat de werkgever in hem moest kunnen stellen. Dergelijk gedrag mag worden bestraft met een ontslag op staande voet, oordeelt de kantonrechter.
Winkelverbod
Ook de inschrijving in het interne waarschuwingsregister en het winkelverbod blijven in stand. Deze maatregelen komen de kantonrechter niet buitenproportioneel voor. De gevolgen voor de man zijn niet bijzonder groot: hij is al aan de slag bij een supermarkt van een andere keten en kan ook elders zijn boodschappen doen.