Na een stage van acht maanden treedt een man voor enkele maanden in dienst bij een softwarebedrijf. Na afloop van het dienstverband vindt de man dat hij te weinig loon heeft ontvangen. Hij vordert dat nu met succes van zijn werkgever bij de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland.
De werknemer vindt dat hij ongeveer € 12.000 te weinig aan loon en stagevergoeding heeft ontvangen. Volgens de werkgever had de man geen recht op dat loon, omdat hij niet de volledig overeengekomen 36 uur per week heeft gewerkt. Ook zou de werknemer zijn uren fout hebben geregistreerd, waardoor de werkgever declarabele uren niet heeft kunnen doorrekenen en schade heeft geleden. De werkgever vindt dat hij deze schade mag verrekenen met het loon van de werknemer.
Loon
Op basis van de wet moet een werkgever overeengekomen loon tijdig voldoen. Deze verplichting bestaat ook als de werknemer de overeengekomen arbeid geheel of gedeeltelijk niet heeft verricht, tenzij het geheel of gedeeltelijk niet verrichten van de overeengekomen arbeid in redelijkheid voor rekening van de werknemer behoort te komen.
Registratiesysteem
Volgens de kantonrechter staat in dit geval niet vast dat de werknemer minder uren heeft gewerkt vanwege een reden die voor zijn rekening komt. De werkgever hanteert een registratiesysteem waarbij werknemers zelf hun uren per minuut moeten verantwoorden. Dit is bij de werknemer niet altijd goed gegaan, dat erkent hij zelf ook. Daardoor zijn niet alle uren dat de werknemer op zijn werk was correct geregistreerd of declarabel verantwoord.
Verantwoordelijkheid
Volgens de kantonrechter ontslaat zo’n registratiesysteem een werkgever niet van haar eigen verantwoordelijkheid om een deugdelijke registratie van arbeidstijden van werknemers bij te houden en daarop bij sturen als te weinig wordt gewerkt. Het blijkt in deze zaak nergens uit dat de werkgever de werknemer hierop heeft moeten bijsturen. E-mail en appverkeer waaruit blijkt dat de werknemer te laat op zijn werk kwam, vind de kantonrechter onvoldoende. Volgens de werknemer heeft hij de gemiste tijd steeds dezelfde dag of de dagen erna ingehaald.
Min-uren
Op basis van de arbeidsovereenkomst mag de werkgever min-uren in rekening brengen op het overeengekomen loon. Dat kan echter alleen als de werkgever de werknemer daarop heeft gewezen. Het is voor de kantonrechter niet duidelijk geworden dat de werkgever de werknemer hierop heeft geattendeerd. Een algemene mail aan drie werknemers, waaronder de werknemer in deze zaak, met de mededeling dat zij zich niet aan hun werktijden houden, is ook al onvoldoende. Dat door de werknemer minder uren zijn gewerkt, staat daarom voor de kantonrechter niet vast. Daarom kan de werkgever de min-uren niet in mindering brengen op het nog te betalen loon.
Verrekening
De werkgever mag van de kantonrechter het uitstaande loon ook niet verrekenen met de schade die zij heeft geleden door de foute registratie van werkzaamheden door de werknemer. Verrekening van loon mag op basis van de wet alleen bij opzettelijk of bewust roekeloos handelen van de werknemer. Daarvan is geen sprake. De werknemer werkte na zijn stage onder hoge druk. Naast zijn inhoudelijke werkzaamheden in softwareontwikkeling moest hij ongeveer acht stagiaires aansturen. De kantonrechter kan zich voorstellen dat hij bij het invullen van het registratiesysteem af en toe fouten heeft gemaakt of onzorgvuldig is geweest. Maar van opzet of bewust roekeloos handelen is niet gebleken. De werkgever moet het achterstallige loon van de werknemer daarom gewoon betalen.