In het Nederlandse rechtssysteem spelen getuigen een belangrijke rol. Het kan dus zijn dat je zelf als getuige wordt opgeroepen. Dat kan gebeuren in een strafzaak, maar ook in een civiele procedure (en in mindere mate zelfs in het bestuursrecht). In dit artikel wordt ingegaan op de meest voorkomende vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op, dan kunnen we met je meedenken.
Ben ik verplicht om te getuigen?
De meest gestelde vraag is of de oproep om te getuigen een verplichting inhoudt. En ja, in beginsel is het verplicht. Als een rechter je oproept om een getuigenverklaring af te leggen, dan ben je verplicht te verschijnen en je verklaring af te leggen.
Belangrijk is om te weten dat een oproep vanuit de politie om te getuigen geen verplichting inhoudt. De verplichting zit in een oproep vanuit de rechter. Als dus de oproep van de politie komt, dan kan in beginsel geweigerd worden om te getuigen.
Er zijn situaties denkbaar dat het zeer onwenselijk om te moeten getuigen. Te denken valt aan veiligheidssituaties, medische problemen, persoonlijke redenen waarom je je verklaring voor je wilt houden, etc. We kunnen met je meedenken of er een uitweg is van de verplichting om te getuigen.
Mag ik iemand meenemen naar de rechter?
Als je moet getuigen in de rechtszaal, dan mag je meestal iemand meenemen. Die persoon mag niks zeggen en hij of zij moet in het publieke gedeelte gaan zitten, maar de persoon mag wel mee de rechtszaal in. De enige uitzondering is dat sommige zittingen ‘achter gesloten deuren’ worden gehouden. In dat geval mag je niemand meenemen.
Het kan ook zijn dat je moet getuigen bij de rechter-commissaris. Een rechter-commissaris is een rechter die niet ingaat op de inhoud van de zaak, maar op dat moment alleen je verklaring zal opnemen. Je verhoor als getuige gebeurt dan niet in de rechtszaal tijdens een zitting, maar in een spreekkamer van die rechter. In dat soort gevallen is uitgangspunt dat je niemand mag meenemen.
In alle gevallen kan een advocaat je mogelijk wel begeleiden naar de rechter zodat je toch niet alleen hoeft te zijn. Je advocaat kan een verzoek indienen om mee te mogen naar het verhoor. Of dat verzoek kans van slagen heeft, hangt van de omstandigheden af. Bespreek dat met je advocaat.
Kan ik mij laten bijstaan door een advocaat?
Als je als getuige wordt opgeroepen kan het zijn dat je daar niet op zit te wachten. Ook kan het spanning met zich meebrengen. Het kan helpen om iemand in te schakelen die weet hoe het proces verloopt en weet wat je rechten en verplichtingen zijn. Advocaten weten hoe zo’n verhoor verloopt en kunnen je vragen beantwoorden.
Wat een advocaat precies voor je gaat doen hangt af van je wensen. We bespreken van tevoren wat we kunnen doen en wat je wilt, ook gezien de bijkomende kosten. Je kan vooraf algemene informatie bespreken of de specifieke omstandigheden in de rechtszaak. Maar je kan ook vragen of de advocaat met je mee kan gaan om je te begeleiden naar de getuigenverklaring. In de meeste gevallen mag een advocaat wel mee (ook als er normaal gesproken niemand mee mag) en hoef je niet alleen te gaan. We stemmen de dienstverlening af op de wensen in die specifieke zaak.
De Kempenaer Advocaten & getuigen
Wij staan in grote en kleine rechtszaken getuigen bij. We denken mee met zorginstellingen en gemeentes als hun medewerkers worden opgeroepen om te getuigen. We begeleiden de medewerkers door het proces heen. Maar ook als je vanuit je privéleven als getuige betrokken raakt bij een rechtszaak kunnen we je helpen.
Ben je opgeroepen om als getuige te verschijnen? Of heb je naar aanleiding van het bovenstaande andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We staan je graag te woord. Neem voor (vrijblijvende) vragen contact op met Guido Roest via 026 – 352 28 88 of g.roest@dekempenaer.nl.