Inhoudsopgave

Geen ontbinding overeenkomst na gebreken aan gerestaureerde terreinwagen

Een autogarage en een eigenaar van een klassieke terreinwagen uit 1980 spreken af dat de auto wordt gerestaureerd en gemoderniseerd. Na de restauratie valt de auto tot drie keer toe stil. De eigenaar laat de garage weten de restauratieovereenkomst te ontbinden.

De man vraagt bij de rechtbank Midden-Nederland om een verklaring voor recht dat de overeenkomst is ontbonden en eist terugbetaling van de door hem gemaakte restauratiekosten.

Gebreken

De terreinwageneigenaar en de autogarage hadden afgesproken dat de garage de auto zou moderniseren voor dagelijks gebruik. Dit is gebeurd, onder meer door een nieuwe motor te plaatsen. Daarna is de auto afgeleverd bij de eigenaar. Hij is meteen al niet tevreden en laat een deskundige vaststellen dat de auto op verschillende punten gebrekkig is. De garage verhelpt daarop de gebreken. Enkele maanden later valt het voertuig drie keer stil op de openbare weg, steeds door een andere oorzaak. Ook deze defecten verhelpt de garage meteen. Toch laat de eigenaar de garage daarna weten de restauratieovereenkomst te ontbinden.

Geen grond voor ontbinding

Volgens de rechtbank bestond er voor de eigenaar geen grond om de overeenkomst te ontbinden. Bij de restauratie van een oude auto is het niet vreemd dat er in de eerste periode na restauratie mankementen optreden. Alleen als de autogarage deze mankementen niet had willen herstellen, had de eigenaar de overeenkomst kunnen ontbinden.

Hagelnieuwe auto

De eigenaar brengt nog naar voren dat hij de overeenkomst kon ontbinden, omdat hij gelet op de hoogte van de restauratiekosten – ongeveer € 172.000 – een hagelnieuwe auto mocht verwachten en omdat de auto tot stilstand kwam door mankementen in de nieuwe motor. De rechtbank is het hier niet mee eens. De hoogte van de reparatiekosten en het feit dat sprake was van een nieuwe motor, betekenen niet dat de garage ervoor in moest staan dat de auto na restauratie het zonder enige aanpassing zou doen. De motor had nog niet eerder met de andere – deels oude – onderdelen van de auto gefunctioneerd.

Restauratiekosten

De overeenkomst is niet ontbonden. Om die reden moet de eigenaar van de terreinwagen de restauratiekosten ook gewoon betalen. Wel moet de garage de taxikosten vergoeden die de man moest maken nadat zijn auto een keer stilviel.

ECLI:NL:RBMNE:2024:709

Bron:Rechtbank Midden-Nederland | jurisprudentie | ECLI:NL:RBMNE:2024:709 16/563611 HA ZA 23-635 | 20-02-2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn