Inhoudsopgave

Drieluik ‘Scheiden op leeftijd’? | Deel 1: Waar moet u aan denken?

Scheiden op leeftijd? Waar moet u aan denken?

Gaat u scheiden? Als familierechtadvocaat zou ik deze vraag kunnen stellen aan elke persoon die ik tegenkom. Volgens de statistieken zou ik bij 1 op de 3 ooit een bevestigend antwoord moeten krijgen! Maar wat als ik deze vraag vandaag stel aan alle ouderen, die mijn pad kruisen?

Ouderen scheiden ook

Gedacht wordt dat ouderen minder snel/vaak scheiden. Vroeger was dat ook zo. Uit onderzoek van het CBS blijkt echter dat er in de loop der jaren meer gescheiden wordt onder ouderen dan voorheen. En de cijfers kloppen …..

In mijn praktijk heb ik de laatste jaren meer scheidende ouderen dan ooit tevoren. Vaak zijn ze 70 jaar of ouder en veelal (bijna) 40 of soms zelfs 50 jaar getrouwd.

Wat maakt de (echt)scheiding van ouderen anders?

Een scheiding tussen ouderen moge juridisch niet anders zijn dan bij ieder ander, emotioneel gezien spelen er andere zaken: een lang huwelijk, traditie, rollenpatronen, kinderen, die er wat van vinden, kleinkinderen, waar op wordt gepast, soms zelfs achterkleinkinderen. Het in stand houden van de (goede) verhoudingen is van nog groter belang. Opa en oma zijn veelal de verbindende factor tussen de (klein)kinderen. Hoe gaat dat na een scheiding? Hoe blijven de contacten met een ieder behouden? Wie gaat er in het vervolg oppassen? Opa of oma? en wat vinden de kinderen er van dat hun ouders op oudere leeftijd nog gaan scheiden? Dit alles speelt een rol bij de aanpak van de scheiding. Conflicten in de familie dienen te worden voorkomen.
Tijdens onze gesprekken, worden uw zorgen besproken en wordt u van deskundig advies voorzien.

Risico op overlijden voor of tijdens de echtscheiding

Naast het risico op conflicten is er echter een ander risico dat bij ouderen meer op de loer ligt: de kans op overlijden van één van de echtgenoten tijdens de echtscheiding is, naarmate de leeftijd toeneemt, groter. Hoe gaat u met dat risico om?

Wanneer de echtscheiding nog niet is ingeschreven en één van de echtgenoten overlijdt, gaat de nalatenschap, als er geen testament is, naar de (a.s. ex) echtgenoot. De meeste ouderen willen dat niet. Om die reden adviseer ik mijn oudere cliënten altijd om op tijd de notaris te raadplegen zeker wanneer blijkt dat de echtscheidingsprocedure een lang slepende kwestie gaat worden of in geval van ziekte. In ons netwerk hebben wij een aantal ervaren notarissen, naar wie wij u kunnen doorverwijzen. Uiteraard kunt u ook voor uw scheiding een testament maken of uw testament wijzigen.

Overweegt u ook een scheiding? Maak een afspraak om te bezien wat de gevolgen zijn.
Uw verhaal kunt in vertrouwen kwijt. Samen bepalen we de beste aanpak. De eerste informatie over scheiden en een stappenplan vindt u op onze website

Mediation

Uiteraard kunt ook samen komen voor uw scheiding. Via bemiddeling/mediation helpen wij u door uw scheiding heen.

Wilt u meer weten over scheiden ? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via 026 3522825 of mailen naar familierecht@dekempenaer.nl.

Drieluik ‘Scheiden op leeftijd’?

Deel 2: Betaal/ontvang ik partneralimentatie?

Deel 3: Hoe gaat het met mijn pensioen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Gratis online familierechtspreekuur

U kunt geheel vrijblijvend al uw vragen over scheiden, omgang, alimentatie, huwelijkse voorwaarden en erfrecht aan ons voorleggen. Ons inloopspreekuur is komen te vervallen, maar het is wel mogelijk om telefonisch of videobellen, bijv. via WhatsApp, vragen te stellen. Bel 026 – 35 22 888 of stuur een bericht.

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn