Inhoudsopgave

Drempel voor persoonlijk verwijt van ondernemer is hoog

Een schildersbedrijf voert een klus uit voor een echtpaar. Zijn bv komt de overeenkomst echter niet na. Treft de schilder dan een persoonlijk verwijt en moet hij de schade uit eigen zak betalen?

Een schildersbedrijf is ondergebracht in een bv. Een echtpaar geeft deze bv de opdracht hun huis te stuken en te schilderen. De schilder – bestuurder van de holding (die weer bestuurder is van de bv) en enig werknemer – vraagt het bedrag, € 13.000, over te maken op zijn privébankrekening. De klus wordt door gezondheidsproblemen van de schilder niet afgerond en de bv wordt daarna ontbonden.

Aansprakelijk

Het stel vraagt een ander bedrijf het werk af te ronden. De kosten daarvoor (€ 15.107) eist het echtpaar van de eerste schilder terug. Bij de rechtbank Overijssel stellen ze hem persoonlijk aansprakelijk voor de door hen geleden schade. Ze vinden ook dat zij ten onrechte aan de schilder in persoon hebben betaald in plaats van aan zijn bedrijf. Hij is aansprakelijk voor hun schade, omdat hij als bestuurder van de bv wist dat zijn vennootschap de overeenkomst nooit zou kunnen nakomen.

Niet onverschuldigd betaald

De kantonrechter stelt vast dat de overeenkomst om het huis te schilderen was gesloten met de bv. De schilder was echter als bestuurder bevoegd zijn vennootschap te vertegenwoordigen. Hij kan dan een betaling namens de vennootschap in ontvangst nemen of bepalen dat het echtpaar aan hun betalingsverplichting heeft voldaan als zij aan hem in privé hebben betaald. Daarom heeft het echtpaar niet onverschuldigd aan hem persoonlijk betaald en is er geen recht op terugbetaling.

Persoonlijk ernstig verwijt

Als een overeenkomst is gesloten met een bv en deze komt haar verplichtingen niet na, dan is alleen de bv aansprakelijk. Een bestuurder is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen aansprakelijk voor de door de tekortkoming van de vennootschap veroorzaakte schade: alleen als hem of haar persoonlijk een ernstig verwijt kan worden gemaakt. Dit kan het geval zijn als de bestuurder een overeenkomst aangaat waarvan hij of zij weet dat zijn of haar vennootschap die afspraken niet kan nakomen. In dit geval moet het echtpaar aantonen dat de bestuurder dit wist.

Gescheiden vermogen

Daarin slaagt het echtpaar niet. Dat de schilder de enige medewerker is maakt hem nog niet aansprakelijk: dit is geen ‘uitzonderlijk geval’. Dat de man de overeenkomst met het stel is aangegaan met zijn ‘nieuwe’ vennootschap – een andere vennootschap van hem was failliet gegaan – maakt hem ook niet aansprakelijk. Bij meerdere bv’s binnen één holding is het vermogen van de verschillende bedrijven van elkaar gescheiden. Als één bv failliet gaat, kan niet zomaar het vermogen van de andere bv of van de schilder zelf worden betrokken. Dat een bv failliet ging, had dan ook niet zonder meer gevolgen voor de andere bv. Nu de schilder niet persoonlijk een ernstig verwijt treft, is hij niet aansprakelijk voor de schade die het echtpaar heeft geleden.

ECLI:NL:RBOVE:2024:5022

Bron:Rechtbank Overijssel | jurisprudentie | ECLI:NL:RBOVE:2024:5022 10992382 \ CV EXPL 24-1082 | 23-09-2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Bel 026 – 35 22 888 of stuur een bericht.

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn