Frank Eggink werkt al ruim 20 jaar bij De Kempenaer. Hij is goed thuis in de administratie en de kantoorautomatisering. Naast een fulltime baan houdt hij zich ook buiten kantoor met cijfers bezig. Hij is penningmeester van de schutterij in Kilder en geniet volop van het dorpsleven.
Interview door Berry Kessels
In de tijd dat Frank Eggink begon bij De Kempenaer Advocaten moesten de jonge advocaten nog leren dicteren. De secretaresses werkten die opnames uit. ‘Ik volgde een dame op die hier 45 jaar had gewerkt. Dat was best een uitdaging.’ Hij wil maar zeggen: er is veel veranderd. Hij is het hoofd van de financiële administratie. Een ander onderdeel van zijn takenpakket is de automatisering van kantoor. ‘Mijn doel is dat de advocaten geen uren bezig zijn met het systeem maar hun volle aandacht kunnen geven aan hun dossiers en cliënten.’
Opgegroeid met getallen
Hij groeide naar eigen zeggen op met getallen en doorliep een keur aan opleidingen om zich te bekwamen in boekhouding en administratie. De eerste werkgever was Waterleiding Maatschappij Oost Gelderland, tegenwoordig Vitens, daarna werkte bij een accountantskantoor en bij de Mediagroep van de Radbouduniversiteit om uiteindelijk te landen in Arnhem bij De Kempenaer. Hij woont in de Achterhoek, vanuit Arnhem bezien aan de overkant van de IJssel. De tuin en het huis hebben de nodige aandacht als hij niet werkt. In de afgelopen zes jaar heeft hij zelf stevig bijgedragen aan de renovatie van zijn huis.
Buigen over cijfers van Schutterij St. Jan
Hij geniet volop van het dorpsleven en draagt zelf graag bij aan de instandhouding ervan. Net als in Brabant en Limburg bloeit het schuttersleven in de Achterhoek en Liemers. Bijna elk dorp heeft er een. Honderden jaren geleden vormden zij de kern van de verdediging van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Nu schieten ze nog wel, maar hoofdzakelijk alleen met luchtbuksen.
Frank Eggink buigt zich binnen de schutterij Sint Jan te Kilder ook over de cijfers als penningmeester. ‘Als je wel eens wat zegt of roept op een vergadering, dan weten ze je vanzelf te vinden als er een vacature in het bestuur is.’ Schutterij St. Jan in Kilder is een fenomeen. Het dorp Kilder heeft pakweg 1500 inwoners en maar liefst 650 zijn lid van de schutterij. Meer dan 40 procent. Het is niet alleen omdat ze willen schieten, muziek maken of vendelen. De jaarlijkse kermis is de grote trekker.
‘Als je wel eens wat zegt of roept op een vergadering, dan weten ze je vanzelf te vinden.’
Hij glimlacht: ‘De kermis in Kilder heeft niet veel attracties maar wel een grote feesttent. Als je lid bent van de schutterij mag je vier dagen op vertoon van de schutterskaart naar binnen.’ Een paar keer per jaar trekt de schutterij door het dorp. Op Koningsdag, bij het schuttersfeest en de kermis. In vol ornaat met bielmannen, vendeliers, keurkorps en officieren. Frank Eggink geniet ervan. En dat in combinatie met een baan waar hij met plezier werkt. ‘Ik kan het werk redelijk flexibel inrichten. De mensen zijn prettig in de omgang en de werksfeer is goed.’