Een dakloze man met PTSS vraagt het college van B&W om een urgentieverklaring. Het college wijst zijn verzoek af, omdat het vindt dat zijn situatie geen urgent huisvestingsprobleem oplevert. Wat oordelen de rechtbank en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep?
Een man is al sinds 2020 dakloos. Hij slaapt bij familie of vrienden of in zijn auto. Hij heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en wil graag een eigen woonruimte hebben, zodat hij tot rust kan komen, aan zijn stoornis kan werken en zijn kinderen thuis kan ontvangen. Volgens de man belemmert zijn stoornis hem om met anderen samen te wonen. Daarom vraagt hij een urgentieverklaring aan.
Urgentieverklaring
Een urgentieverklaring kan worden gegeven aan mensen die door bijzondere omstandigheden dringend een woning nodig hebben. Met zo’n verklaring krijgen zij voorrang bij het verkrijgen van een sociale huurwoning.
Geen urgent huisvestingsprobleem
Het college van B&W wijst de aanvraag van de man af. Volgens de toepasselijke gemeentelijke regels worden dakloosheid, psychische problemen door dakloosheid en het niet kunnen ontvangen van kinderen door een gebrek aan een vaste woonplek niet als een urgent huisvestingsprobleem aangemerkt. Volgens het college is het probleem van de man met een gerichte behandeling op te lossen. Daarnaast voldoet hij niet aan de eis twee jaar aaneensluitend te zijn ingeschreven in een van de gemeenten in de regio.
Hardheidsclausule
De gemeentelijke regels voorzien nog in een hardheidsclausule. Die is bedoeld voor situaties waarin toepassing van de regels in een specifiek geval onredelijke of onbillijke gevolgen zouden hebben voor de aanvrager. Het college ziet echter geen reden om de clausule hier toe te passen: de situatie van de man is niet zo schrijnend vergeleken met andere woningzoekenden die in vergelijkbare omstandigheden verkeren.
Bevestiging
In beroep bij de rechtbank en in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak herhaalt de man zijn gronden. De rechtbank heeft het beroep van de man gemotiveerd afgewezen. De Afdeling kan zich vinden in die uitspraak en bevestigt deze daarom in hoger beroep. De man krijgt geen urgentieverklaring.