Inhoudsopgave

Dakkapel met gebreken: ontbinding overeenkomst en schadevergoeding 

Een stel sluit een overeenkomst met een bouwbedrijf voor het leveren en plaatsen van een dakkapel op hun huis. De dakkapel wordt geplaatst, maar vertoont allerlei gebreken. Het stel ontbindt daarom de overeenkomst. Bij de kantonrechter (rechtbank Noord-Nederland) eisen ze hun geld terug en een schadevergoeding. De kantonrechter wijst hun vordering toe.

Al snel na de plaatsing door het bouwbedrijf blijkt dat de dakkapel niet overeenkomt met wat in de overeenkomst is afgesproken. De dakkapel heeft verschillende gebreken en door het plaatsen ervan is het huis van het stel beschadigd. Zij vragen het bouwbedrijf verschillende keren om de dakkapel te herstellen, maar het bedrijf laat dit na. Daarom ontbindt het stel de overeenkomst. Zij willen dat het bouwbedrijf de koopprijs terugbetaalt en eisen een schadevergoeding voor de kosten die ze moeten maken om een andere aannemer de dakkapel te laten plaatsen.

Ontbinding

Een overeenkomst kan geheel of gedeeltelijk worden ontbonden op grond van een tekortkoming in de nakoming van een van de verbintenissen uit die overeenkomst. Van ontbinding kan geen sprake zijn als de tekortkoming – gezien haar bijzondere aard of geringe betekenis – deze ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt. Voor zover nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is, ontstaat de bevoegdheid tot ontbinding pas wanneer sprake is van verzuim.

Rapporten

Uit twee deskundigenrapporten blijkt dat de dakkapel een groot aantal gebreken heeft. Zo is deze niet conform de bouwtekeningen uitgevoerd. Ook is het dak niet stevig genoeg voor zonnepanelen en blijft er te veel water op staan. De dakkapel is bovendien niet waterpas. Met al deze gebreken is herstel van het dak geen optie. Verder is er ook nog eens schade ontstaan aan het dakbeschot, omdat het bouwbedrijf een te groot gat heeft gezaagd.

Verzuim

Het bouwbedrijf betwist bijna alle gebreken en ook de juistheid van de deskundigenrapporten, maar heeft dit verder niet onderbouwd. Een enkele betwisting is volgens de kantonrechter onvoldoende. De gebreken zijn dusdanig ernstig dat een ontbinding van de volledige overeenkomst gerechtvaardigd is, oordeelt de kantonrechter. Het stel heeft het bouwbedrijf verschillende keren een redelijke termijn gegeven om de gebreken te herstellen. Het bouwbedrijf heeft hier geen gehoor aan gegeven en daardoor is sprake van verzuim. Het stel heeft de overeenkomst dan ook mogen ontbinden. Dit betekent dat het bouwbedrijf de aankoopsom aan hen moet terugbetalen. Ook moet het een schadevergoeding betalen, onder meer voor de kosten van de werkzaamheden door een andere aannemer die nodig zijn om alsnog een goede dakkapel te krijgen.

ECLI:NL:RBNHO:2024:9483

Bron:Rechtbank Noord-Holland | jurisprudentie | ECLI:NL:RBNHO:2024:9483 10580591 \ CV EXPL 23-2170 | 31-07-2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Bel 026 – 35 22 888 of stuur een bericht.

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn