Te snelle groei kan ondernemers niet altijd worden aangerekend

Leestijd 5 min - Kennisbank - 11 juni 2024

Kunnen bedrijfsbestuurders aansprakelijk worden gesteld als hun onderneming te snel groeit en daardoor failliet gaat? Niet als het gaat om misrekeningen of achteraf onjuiste beoordelingen van de markt.

Wet overgang van onderneming in faillissement gaat werknemers beter beschermen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 4 juni 2024

In de toekomst worden werknemers van een failliet bedrijf beter beschermd, met name bij een doorstart. De wet die dit gaat regelen, de Wet overgang van onderneming in faillissement, is in consultatie gegaan.

Handelsregister gaat privacy van ondernemers beter beschermen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 28 mei 2024

Door het Handelsregister te raadplegen weten ondernemers met wie zij zaken doen. Maar de persoonsgegevens van zakenpartners waren niet altijd even goed beschermd. Met het wetsvoorstel financieringsstructuur Handelsregister willen de Kamer van Koophandel en de minister van Economische Zaken en Klimaar dit veranderen.

Sterke bewijzen nodig voor bestuurdersaansprakelijkheid

Leestijd 3 min - Kennisbank - 21 mei 2024

Als een bedrijf geld tegoed heeft van een ander, moet het met sterke bewijzen komen dat de bestuurders van de debiteur aansprakelijk zijn voor het niet-betalen. Het gerechtshof Amsterdam laat in deze zaak weer eens zien dat de lat voor bestuurdersaansprakelijkheid hoog ligt.

Geen klachtplicht bij interne bestuurdersaansprakelijkheid

Leestijd 3 min - Kennisbank - 21 mei 2024

Een man wordt door de rechtspersoon waarvan hij bestuurder was aansprakelijk gesteld vanwege onbehoorlijke taakvervulling. De ex-bestuurder verwijt de rechtspersoon dat deze niet heeft voldaan aan de klachtplicht. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden wees dit argument af. De Hoge Raad doet hetzelfde.

Rechtbank ontbindt vennootschap die zaken deed met Rusland

Leestijd 3 min - Kennisbank - 30 april 2024

Als een vennootschap geen geld meer heeft en geen activiteiten meer verricht, kan zij door de rechtbank worden ontbonden. Dat geldt zeker voor bedrijven die handelden met Rusland.

Ook bedrijf dat niet meer bestaat kan failliet worden verklaard

Leestijd 3 min - Kennisbank - 23 april 2024

Een besloten vennootschap vraagt de rechtbank een bedrijf failliet te verklaren. Dat is enkele weken voor dit verzoek door een turboliquidatie opgehouden te bestaan. Maar dan kan evengoed het faillissement worden uitgesproken, oordeelt de rechtbank.

Bestuurders niet aansprakelijk voor schade wegens non-conformiteit mondmaskers

Leestijd 4 min - Kennisbank - 25 maart 2024

Tijdens de coronacrisis aan de Nederlandse Staat geleverde mondmaskers blijken non-conform. De Staat wil dat de leverancier ruim € 43 miljoen terugbetaalt, maar dat gebeurt niet. De Staat stelt de bestuurders van de leverancier aansprakelijk voor de schade.

Geen vereenzelviging van aandeelhouder met bv

Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 maart 2024

Een leninggever leent een bedrag aan een besloten vennootschap (bv). Hij sluit ook een privélening met de directeur en enig aandeelhouder van deze bv. Bij die privélening wordt geen termijn voor terugbetaling afgesproken. Tegelijkertijd sluiten partijen een overeenkomst over de verkoop van alle aandelen in de bv aan de leninggever.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!