Hoogte van schuld niet van belang bij faillietverklaring

Leestijd 3 min - Kennisbank - 2 juli 2024

Een bedrijf had een schuld bij een pensioenstichting. Zij zijn het niet eens over de hoogte daarvan. Maar voor de faillietverklaring is dat niet van belang, zolang de vordering maar opeisbaar is en er een steunvordering is.

Geen dwangakkoord, aanbod is niet het maximaal haalbare

Leestijd 3 min - Kennisbank - 25 juni 2024

Een man heeft forse schulden. Hij heeft een schuldenlast opgebouwd van meer dan € 1,6 miljoen. De grootste schuldeiser weigert mee te werken aan een schuldregeling en de schuldenaar vraagt de rechtbank Den Haag daarom om een dwangakkoord. Dat wordt afgewezen.

Vordering pensioenfonds geen reden om afkoelingsperiode te verlengen

Leestijd 4 min - Kennisbank - 18 juni 2024

Een bedrijf dat zijn schulden wil herstructureren via de Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa), kan de rechtbank vragen om een ‘afkoelingsperiode’, en deze zelfs laten verlengen. In deze zaak werd dat tweede verzoek afgewezen.

Geen dwangakkoord voor grootste schuldeiser

Leestijd 3 min - Kennisbank - 11 juni 2024

Een man zit in de schulden en biedt zijn schuldeisers een schuldregeling aan. Alle schuldeisers stemmen in, behalve de grootste. De man vraagt de rechtbank Limburg deze schuldeiser te dwingen in te stemmen met de schuldregeling. De rechtbank wijst dat verzoek af.

Wet overgang van onderneming in faillissement gaat werknemers beter beschermen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 4 juni 2024

In de toekomst worden werknemers van een failliet bedrijf beter beschermd, met name bij een doorstart. De wet die dit gaat regelen, de Wet overgang van onderneming in faillissement, is in consultatie gegaan.

Faillissementscurator is geen bestuursorgaan

Leestijd 3 min - Kennisbank - 28 mei 2024

Een faillissementscurator krijgt van een gefailleerde een verzoek om inzage op basis van de Wet open overheid (Woo). De curator weigert daarop een besluit te nemen, omdat de Woo volgens hem niet van toepassing is. Daarin krijgt hij gelijk van de rechtbank Noord-Nederland die oordeelt dat een curator geen bestuursorgaan is, waardoor de Woo niet geldt.

Herstructureringsdeskundige moet echt onafhankelijk en onpartijdig zijn

Leestijd 4 min - Kennisbank - 14 mei 2024

In een Whoa-procedure moet het bedrijf in moeilijkheden een schuldeisersakkoord voorbereiden. Dat gebeurt door een zogenoemde herstructureringsdeskundige. De rechtbank zal iemand alleen benoemen als die onpartijdig en onafhankelijk is. Dat was in deze zaak rond voetbalclub Vitesse niet het geval.

Zelf faillissement aanvragen van financieel gezond bedrijf: misbruik van recht

Leestijd 4 min - Kennisbank - 7 mei 2024

Een financieel gezond bedrijf wilde van zijn directeur af en koos daarbij voor een opmerkelijke route: een faillissement. Daarna zou een doorstart volgen zonder die directeur. Maar zo werkt dat niet, oordeelt de rechtbank.

Failliete werkgever moet billijke vergoeding betalen voor onterecht gegeven ontslag op staande voet

Leestijd 3 min - Kennisbank - 30 april 2024

Een werknemer wordt na jaren van vaste dienst op staande voet ontslagen. In zijn ontslagbrief wordt geen concrete ontslagreden genoemd. Mondeling begrijpt hij dat hij is ontslagen omdat hij twee opbergcontainers ver onder de vraagprijs heeft verkocht aan een oud-werknemer. Ruim een maand na het gegeven ontslag gaat de werkgever failliet. Bij de kantonrechter van de rechtbank Gelderland vraagt de werknemer om een billijke vergoeding, omdat het ontslag volgens hem niet rechtsgeldig is gegeven.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!