Man moest terecht meebetalen aan kosten voor verwijderen van kartonnen doos

Leestijd 3 min - Kennisbank - 10 december 2024

Een platgemaakte kartonnen doos met adreslabel wordt aangetroffen naast een ondergrondse restafval- en papiercontainer. Dit is in strijd met de afvalstoffenwetgeving. Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State was de door het college van b&w toegepaste spoedeisende bestuursdwang hier terecht.

Minister moet beter aangeven waarom ontheffing wapenbezit niet mogelijk is

Leestijd 4 min - Kennisbank - 3 december 2024

Een figurant wil bij het naspelen van een historische gebeurtenis een oud wapen hebben. De Wet wapens en munitie stelt regels over ontheffingen. Maar de redenering van de minister van Justitie en Veiligheid, die de ontheffing kan verlenen, is niet te volgen.

Gelijk krijgen bij de rechtbank en zelf in hoger beroep, dat moet soms zeker!

Leestijd 7 min - Kennisbank - 28 november 2024

Uit een uitspraak van de Afdeling van 27 november 2024 blijkt nog eens goed dat een positieve uitspraak van een rechtbank toch altijd kritisch moet worden beoordeeld. Er kan namelijk – ook al is het oordeel van de rechtbank onder de streep positief – (meer dan) voldoende reden zijn om toch zelf (incidenteel) hoger beroep tegen die uitspraak in te stellen. Dat is het gevolg van (een uitvloeisel van) de zogenoemde “Brummen-lijn” van de Afdeling, die ook onder de Omgevingswet onverminderd relevant blijft.

Zonnepanelen niet aangelegd? Dan ook geen subsidie

Leestijd 4 min - Kennisbank - 19 november 2024

Een bedrijf zou subsidie krijgen als het zonnepanelen had aangelegd. Nu dat niet binnen de termijn is gerealiseerd, mocht de overheid de subsidie weer intrekken.

Didam II: (gedeeltelijke) duidelijkheid voor de gemeentelijke vastgoedpraktijk

Leestijd 6 min - Kennisbank - 18 november 2024

De Hoge Raad schept (gedeeltelijk) duidelijkheid voor de gemeentelijke vastgoedpraktijk in het Didam II-arrest. Zijn de gevolgen van het eerdere Didam I-arrest toch minder vergaand dan gedacht? Lees over het oordeel van de Hoge Raad en de gevolgen daarvan meer in de bijdrage van Arjan Loo.

Burgemeester moet grondig onderzoek doen als inwoners klagen over burenoverlast

Leestijd 4 min - Kennisbank - 5 november 2024

Wat kan een burgemeester doen als iemand zijn buren veel overlast bezorgt? Om te beginnen goed onderzoeken wat er aan de hand is – wat de burgemeester in deze zaak niet heeft gedaan.

Gewekt vertrouwen en de verplichting tot het vergoeden van (dispositie)schade

Leestijd 10 min - Kennisbank - 31 oktober 2024

Gewekt vertrouwen dat woningsplitsing is toegestaan, maar de vergunning wordt toch geweigerd. Andere belangen wegen zwaarder dan het belang om gerechtvaardigde verwachtingen te honoreren. Maar dat betekent wel dat de schade als gevolg van het gewekte vertrouwen moet worden vergoed. De Afdeling zet in een uitspraak van 30 oktober 2024 een helder kader neer welke schade bij het niet nakomen van gewekt vertrouwen voor vergoeding in aanmerking komt. 

Terechte boete voor slachthuis voor slaan van en toedienen van schokken bij varkens

Leestijd 4 min - Kennisbank - 29 oktober 2024

Een medewerker van een slachthuis slaat varkens met een peddel en gebruikt een elektrische prikkelaar op hun rug. Het slachthuis krijgt daarvoor een boete van € 2.500. Terecht, zo oordeelt de rechtbank Rotterdam als het slachthuis daartegen in beroep gaat.

Webinar 'Ontwikkelingen op het gebied van Energierecht – actualiteiten netcongestie ' • 29 oktober 2024

Leestijd 2 min - Kennisbank - 23 oktober 2024

In een uur tijd wordt u bijgepraat over o.a. de stand van zaken rondom het maatregelenpakket van de ACM en de uitspraak van het CBb over aansluittermijnen.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!