Burgemeester moet grondig onderzoek doen als inwoners klagen over burenoverlast

Leestijd 4 min - Kennisbank - 5 november 2024

Wat kan een burgemeester doen als iemand zijn buren veel overlast bezorgt? Om te beginnen goed onderzoeken wat er aan de hand is – wat de burgemeester in deze zaak niet heeft gedaan.

Gewekt vertrouwen en de verplichting tot het vergoeden van (dispositie)schade

Leestijd 10 min - Kennisbank - 31 oktober 2024

Gewekt vertrouwen dat woningsplitsing is toegestaan, maar de vergunning wordt toch geweigerd. Andere belangen wegen zwaarder dan het belang om gerechtvaardigde verwachtingen te honoreren. Maar dat betekent wel dat de schade als gevolg van het gewekte vertrouwen moet worden vergoed. De Afdeling zet in een uitspraak van 30 oktober 2024 een helder kader neer welke schade bij het niet nakomen van gewekt vertrouwen voor vergoeding in aanmerking komt. 

Terechte boete voor slachthuis voor slaan van en toedienen van schokken bij varkens

Leestijd 4 min - Kennisbank - 29 oktober 2024

Een medewerker van een slachthuis slaat varkens met een peddel en gebruikt een elektrische prikkelaar op hun rug. Het slachthuis krijgt daarvoor een boete van € 2.500. Terecht, zo oordeelt de rechtbank Rotterdam als het slachthuis daartegen in beroep gaat.

Webinar 'Ontwikkelingen op het gebied van Energierecht – actualiteiten netcongestie ' • 29 oktober 2024

Leestijd 2 min - Kennisbank - 23 oktober 2024

In een uur tijd wordt u bijgepraat over o.a. de stand van zaken rondom het maatregelenpakket van de ACM en de uitspraak van het CBb over aansluittermijnen.

Oud papier verkeerd aanbieden kan duur uitpakken

Leestijd 3 min - Kennisbank - 22 oktober 2024

Tegen de regels in plaatst een man zijn oud papier niet in een papierbak, maar ernaast. De container was vol – wat kon hij anders? De gemeente bepaalt dat hij als overtreder de kosten van spoedeisende bestuursdwang moet betalen. Daarover procedeert de man door tot aan de Raad van State.

Rapport werpt licht op inzet openbare orde-instrumenten door gemeenten

Leestijd 4 min - Kennisbank - 15 oktober 2024

Het Centrum voor Openbare orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeksbureau Pro Facto hebben in september 2024 de eerste editie van de OOV-monitor gepubliceerd. Deze OOV-monitor laat zien welke instrumenten Nederlandse gemeenten inzetten om de openbare orde te bevorderen.

Voorzienbare planschade wordt niet vergoed

Leestijd 4 min - Kennisbank - 8 oktober 2024

Op een perceel wordt een woning gebouwd die hoger is dan het bestemmingsplan toestaat. Een buurman klaagt daarover, maar krijgt van de hoogste bestuursrechter geen gelijk.

Voor een 'kraaizone' is in een bestemmingsplan geen ruimte

Leestijd 5 min - Kennisbank - 1 oktober 2024

Een man stelt bezwaar en beroep in tegen een bestemmingsplan voor de bouw van nieuwe woningen in zijn buurt. Hij heeft thuis hanen en kippen en is bang voor klachten over geluidoverlast door nieuwe bewoners. Ook vreest hij voor negatieve effecten op de bedrijfsvoering van zijn loonbedrijf. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verklaart zijn beroep ongegrond.

Wederzijdse dwaling bij huurovereenkomst op basis van toezegging gemeente

Leestijd 4 min - Kennisbank - 1 oktober 2024

Een huurder en verhuurder gaan een huurovereenkomst aan op basis van een onjuiste veronderstelling. Is hier sprake van dwaling?

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!