Inhoudsopgave

Curator krijgt geen toegang tot e-mails binnen concern vanwege vertrouwelijkheid gegevens

Een vennootschap (BV) die deel uitmaakt van een concern wordt failliet verklaard. De curator wil vervolgens mails inzien van medewerkers binnen het concern. Maar dat gaat de voorzieningenrechter om verschillende redenen te ver.

De curator neemt de administratie van de failliete BV onder zich maar wil ook toegang tot de mailaccounts van concernmedewerkers. Met behulp van een bepaalde filter moeten de relevante mails boven water komen, maar het concern wil daar niet aan meewerken. Na sommatie krijgt de curator toegang tot de mailboxen van dertien medewerkers van de failliete BV, maar hij wil ook inzage in de mails van nog eens zeven medewerkers. Omdat die volgens het concern niet voor de failliete BV hebben gewerkt, wordt dit geweigerd. Dan begint de curator een kort geding.

Digitale bestanden

Volgens de curator behoort alle e-mailcorrespondentie die betrekking heeft op de failliete BV tot de administratie van de failliete BV, en moet de concernleiding – als (indirect) bestuurder van de failliete BV – haar medewerking verlenen aan het veiligstellen van en inzage geven in alle e-mailaccounts. Deze verplichting geldt ook als mailaccounts op een server van een andere vennootschap staan. Dat standpunt wordt door de voorzieningenrechter (rechtbank Zeeland-West-Brabant) gedeeld. In de Faillissementswet staat dat de curator, direct na zijn benoeming, alles in het werk stelt om de administratie en alle aanwezige informatie daarover veilig te stellen voor zijn onderzoek. Daaronder vallen ook digitale bestanden waarop zich dergelijke informatie bevindt, of waarvan de curator redelijkerwijs vermoedt dat die van belang zijn. In principe moet de curator dan ook inzage krijgen in die e-mails, ook al staan die op een server die toebehoort aan een derde. Zou dit niet het geval zijn, dan kan op zeer eenvoudige wijze een deel van de administratie worden onttrokken.

Geheime informatie

Toch krijgt de curator de mails van de zeven medewerkers niet te zien, oordeelt de voorzieningenrechter. De curator wil als filter de naam van de failliete BV gebruiken. Dat vinden de concernleiding en ook de rechter veel te ruim: met die zoekfunctie worden ook bedrijfsvertrouwelijke informatie, vertrouwelijke correspondentie (met advocaten) en zelfs uiterst geheime informatie (over defensieactiviteiten) prijsgegeven. Het concern is immers werkzaam in de olie- en gasindustrie, enkele vennootschappen binnen het concern houden zich bezig met vertrouwelijke activiteiten voor defensie.

Harde schijf

De curator zegt toe extra filters toe te passen om dit te voorkomen, maar het is ten tijde van de zitting onduidelijk welke filters toereikend zullen zijn. Daar komt bij dat de resultaten van de filtering worden geëxporteerd: gegevens worden offline op een harde schijf opgeslagen, waarna deze schijf door de curator bij een derde in bewaring wordt gegeven. Het is nog niet duidelijk wie die derde zal zijn. De curator heeft verklaard de harde schijf bij een gerechtelijk bewaarder in bewaring te willen geven maar hij heeft geen schriftelijke bereidverklaring van zo iemand overgelegd. Omdat de details van de filtering en de wijze van bewaring onvoldoende duidelijk zijn en de te doorzoeken gegevens vertrouwelijk zijn, krijgt de curator geen inzage in de mails van de zeven medewerkers.

ECLI:NL:RBZWB:2024:5035

Bron:Rechtbank Zeeland-West-Brabant | jurisprudentie | ECLI:NL:RBZWB:2024:5035 | 04-07-2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn