Inhoudsopgave

Arbeidsconflict over thuiswerken leidt tot ontbinding arbeidsovereenkomst

Een notarieel medewerkster zit ziek thuis door een uit de hand gelopen arbeidsconflict over thuiswerken. Zij wil alleen vanuit huis werken, haar werkgever wil haar graag op kantoor hebben. De werkgever vraagt de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege dit conflict. Dat verzoek wordt toegewezen.

De notarieel medewerkster werkte de eerste zes maanden van haar dienstverband op kantoor. Daarna is zij vrijwel voortdurend vanuit huis gaan werken. Haar werkgever wil echter dat ze vaker naar kantoor komt: dit is nodig voor de begeleiding van collega’s en om haar werk goed te kunnen doen.

Arbeidsongeschikt

Als de werkgever hierop blijft aandringen, meldt de vrouw zich ziek. Op het moment van de zitting zit ze ruim een jaar thuis. Volgens de arbodienst is haar ziekmelding ⎻ naast een medische aandoening ⎻ ook veroorzaakt door de discussie over het thuiswerken. Het conflict daarover loopt ook tijdens de arbeidsongeschiktheid van de vrouw door. Zo discussiëren zij en haar baas over de vraag of ze moet re-integreren op kantoor of dat dit thuis mag. Daardoor verergert het conflict, en mediation leidt tot niets. Uiteindelijk vraagt de werkgever om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege verstoorde arbeidsverhoudingen.

Verstoorde arbeidsrelatie

De vrouw erkent dat de arbeidsverhouding met haar werkgever ernstig is verstoord. De kantonrechter constateert dat ook. Een tweede mediationtraject lijkt de kantonrechter weinig kansrijk, nu de standpunten van beide partijen zijn verhard. De kantonrechter benadrukt daarbij dat zo’n traject ook niet in het belang van de gezondheid van de werknemer zou zijn, omdat zij rust nodig heeft voor haar herstel. Omdat de arbeidsverhouding zo ernstig en duurzaam is verstoord dat van de werkgever niet verlangd kan worden de arbeidsovereenkomst te laten voortduren, wordt het contract ontbonden.

Vergoedingen

Werkgever en werknemer zijn het erover eens dat de vrouw recht heeft op een transitievergoeding. Die stelt de kantonrechter daarop vast. De vrouw wil echter ook een billijke vergoeding. Volgens haar heeft haar werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld door doelbewust de arbeidsrelatie op scherp te zetten. Zo liet haar werkgever de discussie over het thuiswerken niet rusten terwijl zij ziek thuis zat en werd haar arbeidsongeschiktheid niet serieus genomen, zo stelt de vrouw.

Geen recht op thuiswerken

De kantonrechter oordeelt dat het de werkgever niet kan worden verweten dat zij is blijven vasthouden aan het werken op kantoor. Uit niets blijkt dat partijen bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst hebben afgesproken dat de vrouw haar werk permanent volledig vanuit huis mocht doen. Dat de werkgever dat thuiswerken lange tijd goed vond, betekent niet dat de werknemer het recht heeft verkregen om altijd vanuit huis te werken.

Niet ernstig verwijtbaar

De kantonrechter vindt wel dat de werkgever niet altijd netjes heeft gehandeld. Zo heeft zij de werknemer op een gegeven moment opgeroepen om de re-integratie vanuit kantoor te starten, terwijl de arbodienst adviseerde dat eerst vanuit huis te doen. Ook verschillende opgelegde loonsancties waren onterecht. Maar van ernstig verwijtbaar handelen is ook weer geen sprake, vindt de kantonrechter. De ontbinding is het gevolg van een al bijna twee jaar durend arbeidsconflict over thuiswerken, dat verergerde en daardoor niet meer kon worden opgelost. De notarieel medewerkster krijgt daarom geen billijke vergoeding.

ECLI:NL:RBMNE:2024:5717

Bron:Rechtbank Midden-Nederland | jurisprudentie | ECLI:NL:RBMNE:2024:5717 | 21-07-2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
Print

We adviseren u graag!

Neem gerust contact op met onze arbeidsrechtadvocaten.
Bel 026 – 35 22 888 of stuur een bericht.

Mail

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn