Aandeelhouder kan andere aandeelhouder dwingen aandelen over te dragen

Leestijd 4 min - Kennisbank - 24 december 2024

Als in een besloten vennootschap een onwerkbare situatie ontstaat, kan een aandeelhouder eisen dat een andere aandeelhouder zijn aandelen overdraagt. In deze zaak vechten moeder en zoon elkaar de tent uit. Maar wie krijgt uiteindelijk alle aandelen? Moeder of zoon?

Zeer snel online bestelproces: geen overeenkomst tot stand gekomen

Leestijd 5 min - Kennisbank - 17 december 2024

Een kleine zorgonderneming sluit onder ongevraagde telefonische begeleiding een overeenkomst met een marketingbureau via een online bestelproces. Dit gebeurt in een zeer kort tijdsbestek van enkele minuten. Het gerechtshof Den Haag oordeelt dat het marketingbureau er niet gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat het zorgbedrijf de wil had om de overeenkomst aan te gaan.

Bemiddelingscommissie ook verschuldigd na annulering verkoop

Leestijd 5 min - Kennisbank - 17 december 2024

Twee gescheiden echtelieden verkopen hun luxejacht met behulp van een bemiddelaar. Nadat een koopovereenkomst tot stand is gekomen met een koper, annuleert de man de verkoop. De boot wordt dus niet verkocht, maar de bemiddelaar wil wel graag de overeengekomen commissie. Terecht, oordeelt de rechtbank Rotterdam. 

Uitgangspunt is dat winst wordt uitgekeerd aan aandeelhouders

Leestijd 4 min - Kennisbank - 10 december 2024

Als een vennootschap dividend wil uitkeren, beroepen twee aandeelhouders zich op hun vetorecht: zonder hun toestemming krijgt niemand dividend. De voorzieningenrechter vindt die houding niet redelijk.

Ondernemer moet bewijzen dat boekhouder voor niets zou werken

Leestijd 3 min - Kennisbank - 10 december 2024

Een boekhouder krijgt sommige facturen niet betaald. De klant beweert dat de boekhouder – nadat een eenmanszaak was omgezet naar een besloten vennootschap – het werk voor de lege eenmanszaak ‘erbij zou doen’, en dus niet zou factureren. Als dat zo is, moet de klant die afspraak wel bewijzen, oordeelt de kantonrechter.

Ondernemer moet in Whoa-procedure correcte informatie geven aan schuldeisers

Leestijd 4 min - Kennisbank - 3 december 2024

Een ondernemer die een Whoa-procedure begon, zette foutieve informatie in het schuldeisersakkoord. Dat is al voldoende om dit akkoord niet goed te keuren.

Bestuurder van failliete bv niet persoonlijk aansprakelijk voor schade leverancier

Leestijd 4 min - Kennisbank - 3 december 2024

Een producent van pvc-producten legt een pvc-vloer in opdracht van een besloten vennootschap. De facturen worden niet betaald en de bv gaat failliet. De producent eist bij de kantonrechter van de rechtbank Overijssel dat de bestuurder van de bv de schade vergoedt. Zonder succes.

Bestuursvoorzitter pensioenstichting weigert mediation en moet daarvoor boeten

Leestijd 4 min - Kennisbank - 26 november 2024

Een geschorste ceo van een pensioenstichting wil weer aan het werk en eist toegang tot de interne systemen. Vanwege zijn niet-coöperatieve opstelling en het feit dat hij mediation weigert, wijst de voorzieningenrechter zijn vorderingen af.

Bestuurders van tennisvereniging niet aansprakelijk voor mislukt bouwproject

Leestijd 4 min - Kennisbank - 19 november 2024

Een tennisvereniging heeft dringend een nieuw clubhuis nodig. Drie bestuurders van de vereniging schakelen hiervoor namens de club een aannemer in. Na forse aanbetalingen te hebben ontvangen, stopt die met zijn activiteiten. Dan is er alleen nog niets gebouwd. De tennisclub stelt de bestuurders aansprakelijk voor de schade.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!