Coöperatielid hoeft bij gebrek aan statutaire grondslag geen uittreedvergoeding te betalen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 27 januari 2025

Een administratiekantoor zegt het lidmaatschap op van een coöperatie van boekhouders, accountants en administratiekantoren. De coöperatie eist dan op basis van een met het kantoor gesloten overeenkomst een uittreedvergoeding. Maar die vergoeding hoeft, bij gebrek aan statutaire grondslag, niet te worden betaald, beslist de Hoge Raad.

Alleen ‘belanghebbende’ kan bestuurder stichting tot ontslag dwingen

Leestijd 4 min - Kennisbank - 20 januari 2025

Vier mensen willen dat twee bestuurders van een stichting worden ontslagen. Dan moet het viertal wel ‘belanghebbende’ zijn. De rechtbank legt uit wanneer iemand dat is.

Aanpassingen geschillenregeling en enquêteprocedure per 1 januari 2025

Leestijd 3 min - Kennisbank - 7 januari 2025

Het vennootschapsrecht kent twee types procedure die gebruikt kunnen worden om tot een oplossing te komen voor aandeelhoudersgeschillen: de geschillenregeling en de enquêteprocedure. Per 1 januari 2025 treedt een wet in werking die de effectiviteit van de geschillenregeling beoogt te vergroten. Daarnaast verduidelijkt de wet de ontvankelijkheidseisen voor enquêteprocedures.

Aandeelhouder kan andere aandeelhouder dwingen aandelen over te dragen

Leestijd 4 min - Kennisbank - 24 december 2024

Als in een besloten vennootschap een onwerkbare situatie ontstaat, kan een aandeelhouder eisen dat een andere aandeelhouder zijn aandelen overdraagt. In deze zaak vechten moeder en zoon elkaar de tent uit. Maar wie krijgt uiteindelijk alle aandelen? Moeder of zoon?

Zeer snel online bestelproces: geen overeenkomst tot stand gekomen

Leestijd 5 min - Kennisbank - 17 december 2024

Een kleine zorgonderneming sluit onder ongevraagde telefonische begeleiding een overeenkomst met een marketingbureau via een online bestelproces. Dit gebeurt in een zeer kort tijdsbestek van enkele minuten. Het gerechtshof Den Haag oordeelt dat het marketingbureau er niet gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat het zorgbedrijf de wil had om de overeenkomst aan te gaan.

Bemiddelingscommissie ook verschuldigd na annulering verkoop

Leestijd 5 min - Kennisbank - 17 december 2024

Twee gescheiden echtelieden verkopen hun luxejacht met behulp van een bemiddelaar. Nadat een koopovereenkomst tot stand is gekomen met een koper, annuleert de man de verkoop. De boot wordt dus niet verkocht, maar de bemiddelaar wil wel graag de overeengekomen commissie. Terecht, oordeelt de rechtbank Rotterdam. 

Uitgangspunt is dat winst wordt uitgekeerd aan aandeelhouders

Leestijd 4 min - Kennisbank - 10 december 2024

Als een vennootschap dividend wil uitkeren, beroepen twee aandeelhouders zich op hun vetorecht: zonder hun toestemming krijgt niemand dividend. De voorzieningenrechter vindt die houding niet redelijk.

Ondernemer moet bewijzen dat boekhouder voor niets zou werken

Leestijd 3 min - Kennisbank - 10 december 2024

Een boekhouder krijgt sommige facturen niet betaald. De klant beweert dat de boekhouder – nadat een eenmanszaak was omgezet naar een besloten vennootschap – het werk voor de lege eenmanszaak ‘erbij zou doen’, en dus niet zou factureren. Als dat zo is, moet de klant die afspraak wel bewijzen, oordeelt de kantonrechter.

Ondernemer moet in Whoa-procedure correcte informatie geven aan schuldeisers

Leestijd 4 min - Kennisbank - 3 december 2024

Een ondernemer die een Whoa-procedure begon, zette foutieve informatie in het schuldeisersakkoord. Dat is al voldoende om dit akkoord niet goed te keuren.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!