Bij ongeveer 14 procent van alle bedrijfsfaillissementen vindt doorstart plaats

Leestijd 3 min - Kennisbank - 19 november 2024

E-bikefabrikant Stella, The Body Shop, Blokker – zo maar enkele grote bedrijven die recentelijk failliet gingen of een surseance aanvroegen. Hoe groot is dan de kans op een doorstart?

Uitgetreden vennoot mag bepaalde stukken van zijn vroegere vof nog inzien

Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 november 2024

In hoeverre heeft een uitgetreden vennoot nog het recht om stukken in te zien van de vennootschap onder firma (vof), waarvan hij eerder deel uitmaakte? Als die documenten nodig zijn voor zijn belastingaangifte heeft hij recht op inzage.

Bestuurders start-up gaan risico aan, dat is nog niet ‘lichtvaardig’ omgaan met schuldeisers

Leestijd 4 min - Kennisbank - 5 november 2024

Voordat een start-up goed en wel bezig is, wordt het faillissement al uitgesproken. Zijn de bestuurders te lichtvaardig aan dit avontuur begonnen en zijn ze daarom persoonlijk aansprakelijk voor het faillissementstekort?

Geschil over uittreding van bestuurder-aandeelhouder

Leestijd 4 min - Kennisbank - 29 oktober 2024

Aandeelhouders die tevens bestuurder van een onderneming zijn, sluiten vaak managementovereenkomsten en aandeelhoudersovereenkomsten. In deze zaak lijken deze twee overeenkomsten te botsen.

Onbehoorlijke taakvervulling: overzicht van facturen is geen deugdelijke administratie

Leestijd 4 min - Kennisbank - 15 oktober 2024

Een man heeft een bv waarmee hij handelt in auto’s. Op een gegeven moment verkoopt hij dit bedrijf. Daags na die verkoop gaat de bv failliet. Volgens de curator heeft de man als bestuurder van de bv niet voldaan aan zijn administratieplicht. Hierdoor is hij aansprakelijk voor het gehele tekort in het faillissement van de bv, zo stelt de curator bij de rechtbank Overijssel.

Accountant informeerde voldoende over risico’s van verkoopovereenkomst

Leestijd 4 min - Kennisbank - 8 oktober 2024

Een holding verkoopt aandelen in een dochteronderneming en krijgt daarbij advies van een accountant. Als de holding te weinig voor de aandelen ontvangt, verwijt ze deze professional dat. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt echter dat de accountant zorgvuldig handelde.

Koper moet restant aankoopprijs aandelen aan verkoper betalen

Leestijd 4 min - Kennisbank - 24 september 2024

Een aandeelhouder verkoopt alle aandelen in zijn bedrijf aan een geïnteresseerde koper. De koper en de verkoper spreken een aankoopsom af van € 50.000. De koper weigert uiteindelijk het volledige aankoopbedrag te voldoen. De verkoper vordert daarom het restant bij de rechtbank Rotterdam.

Faillissementscurator is niet snel persoonlijk aansprakelijk

Leestijd 4 min - Kennisbank - 24 september 2024

Soms wordt een faillissementscurator persoonlijk aansprakelijk gesteld door een bestuurder van een failliete onderneming of door schuldeisers. De lat daarvoor ligt hoog.

Wie handelt wordt geacht dit voor zichzelf te doen – en niet namens zijn bedrijf

Leestijd 3 min - Kennisbank - 17 september 2024

Een tuinman verricht werkzaamheden op het privéadres van een bestuurder van een bedrijf. Het is onduidelijk of het bedrijf de rekening moet betalen, of de bestuurder in persoon.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!