Bruikleenovereenkomst biedt minder bescherming dan huurovereenkomst

Leestijd 3 min - Kennisbank - 7 mei 2024

Wie een pand bewoont op basis van een bruikleenovereenkomst heeft minder rechten dan wie een woning huurt. Ook de bewoonster in deze kwestie moet na afloop van de bruikleenovereenkomst het pand verlaten. Omdat zij een baby heeft, wordt de ontruimingstermijn vastgesteld op één maand.

Bar en keuken mogen als bestanddeel van gehuurde niet worden verwijderd

Leestijd 3 min - Kennisbank - 16 april 2024

Een bedrijf huurt een bedrijfsruimte in een pand. Daarin heeft het een horecakeuken en barmeubel geplaatst. Hiervoor waren grote aanpassingen aan het pand nodig, zoals aan het leidingwerk en de afvoer. Het bedrijf gaat failliet en de curator wil de keuken en bar weg laten halen en deze verkopen ten behoeve van de boedel. De kantonrechter van de rechtbank Rotterdam staat dat niet toe.

Verhuurder mag sloten vervangen als huurder niet meer betaalt

Leestijd 3 min - Kennisbank - 8 april 2024

Als een huurder van een bedrijfspand niet meer betaalt en vertrekt, mag de verhuurder de sloten vervangen – ook al is de huurovereenkomst nog niet beëindigd. Dat oordeelde de Hoge Raad.

Offerte verhuurder is met kleine correctie uitgangspunt bij vaststellen huurverhoging

Leestijd 3 min - Kennisbank - 2 april 2024

De huurders van een pand vragen de verhuurder om het enkel glas in hun huizen te laten vervangen door dubbel glas. De kantonrechter van de rechtbank Amsterdam stelt in deze uitspraak de bijbehorende huurverhoging vast en neemt de door de verhuurder ingebrachte offerte daarbij als uitgangspunt.

Verhuurder moet dubbel glas aanbrengen om gebrek in huurgenot te herstellen

Leestijd 3 min - Kennisbank - 19 maart 2024

Een huurder huurt een woning in een historisch 17e-eeuws pand. Zij wil dat de verhuurder dubbel glas aanbrengt. Volgens de huurder is het een gebrek dat het dubbel glas er niet is. De kantonrechter van de rechtbank Amsterdam verplicht de verhuurder het gebrek te herstellen: het dubbel glas moet er komen.

Huurder mag niet zo maar beveiligingscamera’s aanbrengen

Leestijd 4 min - Kennisbank - 18 januari 2024

Mag een huurder van een woning van de woningbouwvereniging beveiligingscamera’s op de gevel bevestigen? Zonder toestemming mag dat zeker niet, oordelen de verhuurder en de voorzieningenrechter.

Twaalf honden veroorzaken onrechtmatige hinder in huurwoning

Leestijd 4 min - Kennisbank - 14 december 2023

Twaalf honden houden in een sociale huurwoning, kan dat? Nu de huurder niet in staat is de overlast in toom te houden, moet hij de woning verlaten, oordeelt de kantonrechter.

Onderhuurder krijgt schade vergoed als hoofdhuurder pand moet verlaten

Leestijd 3 min - Kennisbank - 27 september 2023

Wat gebeurt er als een huurder van een winkelruimte het pand moet ontruimen, terwijl hij dat heeft onderverhuurd aan een ander? Die onderhuurder moet ook vertrekken, terwijl hem niets kan worden verweten. Wie betaalt dan zijn schade?

Huurder die verbeteringen aanbrengt in huurpand krijgt kosten niet altijd vergoed

Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 september 2023

Het komt vaak voor dat een huurder het huurpand verbouwt en vertimmert. Als de huurovereenkomst wordt ontbonden, wil hij die investeringen terugkrijgen van de verhuurder. Moet die de beurs trekken?

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!