Werkgever kroop door oog van de naald met tijdige betaling van schuld

Leestijd 3 min - Kennisbank - 17 december 2024

Wat gebeurt er als een schuldenaar direct na de faillissementszitting, maar vóór de faillietverklaring zijn schulden voldoet? In deze zaak werd de faillietverklaring door het gerechtshof vernietigd.

Proefschrift: voorrang van banken en fiscus in faillissementen is achterhaald

Leestijd 3 min - Kennisbank - 10 december 2024

Het lijkt vanzelfsprekend dat banken en de Belastingdienst als schuldeisers bij een faillissement voorrang hebben op andere schuldeisers. Dit zou echter anders moeten, stelt Ruben van Uden (universitair docent aan het Instituut voor Privaatrecht, Universiteit Leiden) in zijn proefschrift 'Voorrang bij verhaal. Rechtvaardigingen en verklaringen', waarop hij 21 november 2024 promoveerde.

Ondernemer moet in Whoa-procedure correcte informatie geven aan schuldeisers

Leestijd 4 min - Kennisbank - 3 december 2024

Een ondernemer die een Whoa-procedure begon, zette foutieve informatie in het schuldeisersakkoord. Dat is al voldoende om dit akkoord niet goed te keuren.

Redelijk belang bij faillissementsaanvraag door verwachte baten

Leestijd 4 min - Kennisbank - 26 november 2024

Een curator in het faillissement van een investeringsmaatschappij vraagt bij de rechtbank Den Haag om het faillissement van een besloten vennootschap. De investeringsmaatschappij heeft verschillende vorderingen op die bv. De bv betwist deze vorderingen niet, maar vindt dat de curator geen redelijk belang heeft bij het verzoek. De rechtbank Den Haag gaat daar niet in mee, wijst het verzoek toe en stelt een curator aan.

Bij ongeveer 14 procent van alle bedrijfsfaillissementen vindt doorstart plaats

Leestijd 3 min - Kennisbank - 19 november 2024

E-bikefabrikant Stella, The Body Shop, Blokker – zo maar enkele grote bedrijven die recentelijk failliet gingen of een surseance aanvroegen. Hoe groot is dan de kans op een doorstart?

Wie onder bewind staat, kan niet worden gedagvaard

Leestijd 3 min - Kennisbank - 12 november 2024

Een vrouw huurt busjes, maar betaalt de kosten daarvoor niet. De busseneigenaar begint een gerechtelijke procedure, maar dan blijkt dat de goederen van de huurder onder bewind staan. De busseneigenaar had de bewindvoerder moeten dagvaarden.

Whoa-akkoord mag niet tot gewijzigde verplichtingen van schuldeisers leiden

Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 november 2024

De Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa) biedt bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren de mogelijkheid om met een akkoord hun schulden te herstructureren. De Hoge Raad bepaalt in het volgende arrest dat een Whoa-akkoord niet mag leiden tot een wijziging van de verplichtingen van schuldeisers ten aanzien van het noodlijdende bedrijf.

Schuldeiserscommissie biedt meerwaarde bij afwikkeling faillissement

Leestijd 3 min - Kennisbank - 22 oktober 2024

Een curator buigt zich over een complex faillissement met veel gedupeerde investeerders. Dergelijke schuldeisers kunnen veel kennis hebben over geldstromen, die de curator goed kan gebruiken bij de afwikkeling van het faillissement. De curator kan vragen enkele schuldeisers te laten toetreden tot een zogenoemde schuldeiserscommissie.

Onbehoorlijke taakvervulling: overzicht van facturen is geen deugdelijke administratie

Leestijd 4 min - Kennisbank - 15 oktober 2024

Een man heeft een bv waarmee hij handelt in auto’s. Op een gegeven moment verkoopt hij dit bedrijf. Daags na die verkoop gaat de bv failliet. Volgens de curator heeft de man als bestuurder van de bv niet voldaan aan zijn administratieplicht. Hierdoor is hij aansprakelijk voor het gehele tekort in het faillissement van de bv, zo stelt de curator bij de rechtbank Overijssel.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!