Wie onder bewind staat, kan niet worden gedagvaard

Leestijd 3 min - Kennisbank - 12 november 2024

Een vrouw huurt busjes, maar betaalt de kosten daarvoor niet. De busseneigenaar begint een gerechtelijke procedure, maar dan blijkt dat de goederen van de huurder onder bewind staan. De busseneigenaar had de bewindvoerder moeten dagvaarden.

Whoa-akkoord mag niet tot gewijzigde verplichtingen van schuldeisers leiden

Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 november 2024

De Wet homologatie onderhands akkoord (Whoa) biedt bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren de mogelijkheid om met een akkoord hun schulden te herstructureren. De Hoge Raad bepaalt in het volgende arrest dat een Whoa-akkoord niet mag leiden tot een wijziging van de verplichtingen van schuldeisers ten aanzien van het noodlijdende bedrijf.

Schuldeiserscommissie biedt meerwaarde bij afwikkeling faillissement

Leestijd 3 min - Kennisbank - 22 oktober 2024

Een curator buigt zich over een complex faillissement met veel gedupeerde investeerders. Dergelijke schuldeisers kunnen veel kennis hebben over geldstromen, die de curator goed kan gebruiken bij de afwikkeling van het faillissement. De curator kan vragen enkele schuldeisers te laten toetreden tot een zogenoemde schuldeiserscommissie.

Onbehoorlijke taakvervulling: overzicht van facturen is geen deugdelijke administratie

Leestijd 4 min - Kennisbank - 15 oktober 2024

Een man heeft een bv waarmee hij handelt in auto’s. Op een gegeven moment verkoopt hij dit bedrijf. Daags na die verkoop gaat de bv failliet. Volgens de curator heeft de man als bestuurder van de bv niet voldaan aan zijn administratieplicht. Hierdoor is hij aansprakelijk voor het gehele tekort in het faillissement van de bv, zo stelt de curator bij de rechtbank Overijssel.

Staat vorderingsrecht niet 'summierlijk' vast, dan geen faillietverklaring

Leestijd 3 min - Kennisbank - 8 oktober 2024

Uit een ‘summierlijk’ onderzoek moet al blijken dat een partij een vordering heeft op een ander. Staat dat niet vast, dan kan de rechtbank niet overgaan tot een faillietverklaring, zoals in deze zaak.

Schulden in jaarrekening geen dwingend bewijs van opeisbare vordering

Leestijd 3 min - Kennisbank - 1 oktober 2024

Een bedrijf verzoekt om het faillissement van een ander bedrijf. De rechtbank Den Haag wijst dat verzoek af; voor de rechtbank staat onvoldoende vast dat de schulden in de jaarrekening opeisbare vorderingen zijn.

Faillissementscurator is niet snel persoonlijk aansprakelijk

Leestijd 4 min - Kennisbank - 24 september 2024

Soms wordt een faillissementscurator persoonlijk aansprakelijk gesteld door een bestuurder van een failliete onderneming of door schuldeisers. De lat daarvoor ligt hoog.

Vernietiging faillissement na regeling schuldeisers

Leestijd 3 min - Kennisbank - 17 september 2024

Bij een hoger beroep tegen een faillietverklaring toetst de rechter vanuit de huidige situatie (‘ex nunc’). Het kan dan dus voorkomen dat een nieuwe schuldeisersregeling tot vernietiging van het faillissement leidt. Dat gebeurde in deze zaak.

Rechtbank kan bewindvoerder ontslaan als deze de surseance niet constructief aanpakt

Leestijd 4 min - Kennisbank - 27 augustus 2024

De rechtbank Noord-Nederland verleent aan een taxibedrijf voorlopig surseance van betaling. Tegelijk wordt een bewindvoerder benoemd. Acht dagen later vraagt de bewindvoerder de surseance in te trekken en gelijktijdig het faillissement uit te spreken. Het loopt anders: de bewindvoerder wordt ontslagen.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!