Arbeidsconflict over thuiswerken leidt tot ontbinding arbeidsovereenkomst

Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 november 2024

Een notarieel medewerkster zit ziek thuis door een uit de hand gelopen arbeidsconflict over thuiswerken. Zij wil alleen vanuit huis werken, haar werkgever wil haar graag op kantoor hebben. De werkgever vraagt de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege dit conflict. Dat verzoek wordt toegewezen.

Vanuit VS opgelegde bonusregeling vervalt: instemming OR ontbreekt

Leestijd 4 min - Kennisbank - 5 november 2024

Een Nederlands bedrijf wijzigt op instructie van zijn Amerikaanse moedermaatschappij een bonusregeling. Er wordt geen instemming gevraagd aan de ondernemingsraad (OR). De kantonrechter van de rechtbank Rotterdam oordeelt dat de wijziging daarom nietig is.

Doorsturen zakelijke mails naar privé-mailadres kost werknemer zijn baan

Leestijd 3 min - Kennisbank - 5 november 2024

Een werknemer zit ziek thuis. Hij kan wel bij zijn werkaccount. Vanaf zijn zakelijke mailadres stuurt hij tientallen mails door naar zijn privé-mailadres. Als hij die weigert te verwijderen, wordt hij op staande voet ontslagen. Terecht?

Werkgever spant zich onvoldoende in voor herplaatsing werknemer: geen ontbinding arbeidsovereenkomst

Leestijd 4 min - Kennisbank - 29 oktober 2024

Als de functie van een werknemer vervalt, vraagt zijn werkgever de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Dat verzoek wordt afgewezen, omdat de werkgever niet heeft voldaan aan haar herplaatsingsverplichting.

Zes dagen wachten met mededelen ontslag op staande voet is niet 'onverwijld'

Leestijd 4 min - Kennisbank - 22 oktober 2024

Omdat een werknemer de bedrijfsbus van zijn baas zonder diens toestemming privé heeft gebruikt, wordt hij op staande voet ontslagen. De kantonrechter moet beoordelen of dat ontslag rechtsgeldig is.

Gebruikelijke overuren als significant deel van salaris tellen mee bij vakantieloon

Leestijd 4 min - Kennisbank - 15 oktober 2024

In deze zaak gaat het om de vraag of vergoedingen voor gewerkte overuren meetellen bij de berekening van het vakantieloon. Volgens de Hoge Raad tellen die overuren mee als ze horen tot het gewoonlijke werk van de werknemer en een significant deel uitmaken van het loon.

Ongepaste opmerkingen over uiterlijk vrouwelijke collega: ten onrechte ontslagen

Leestijd 4 min - Kennisbank - 8 oktober 2024

Een leidinggevende was wel erg complimenteus over het uiterlijk van een vrouwelijke medewerker. Ongepast, vinden zowel de directie als de kantonrechter. Maar die laatste vindt een ontslag op staande voet te ver gaan.

Opstarttijd telecommedewerker is werktijd

Leestijd 4 min - Kennisbank - 1 oktober 2024

De tien minuten die een medewerker van een callcenter vóór zijn werktijd aanwezig moet zijn, is betaalde werktijd. Dat bepaalt de Hoge Raad in deze uitspraak.

Joint opsteken tijdens Teams-overleg: ontslag op staande voet

Leestijd 4 min - Kennisbank - 24 september 2024

Een man werkt als managing director bij een bedrijf dat zich bezighoudt met internationaal goederenvervoer. Op een dag neemt hij deel aan een Teams-vergadering. Het eerste deel gebeurde vanuit zijn auto, omdat hij onderweg was van Schiphol naar huis. Thuis zette hij per ongeluk de camera van zijn telefoon (waarmee hij aan de vergadering deelnam) aan. Hierdoor konden de overige deelnemers zien dat hij een joint opstak.

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!