Arbeidsrecht: wat staat ons te wachten in 2025 e.v.?

Leestijd 5 min - Kennisbank - 23 december 2024

In 2025 gaat er naar verwachting weer het nodige veranderen op het gebied van arbeidsrecht. Wij geven u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en geplande aanpassingen.

Zwangerschap was niet de reden voor opzegging arbeidsovereenkomst

Leestijd 4 min - Kennisbank - 17 december 2024

Binnen haar proeftijd van één maand, na enkele dagen werken, zegt de werkgever de arbeidsovereenkomst met een vrouwelijke medewerker op. Zij beweert dat dit komt door haar zwangerschap.

Klachten over 'ongepast' gedrag leiden niet tot ontbinding arbeidsovereenkomst

Leestijd 4 min - Kennisbank - 10 december 2024

Een inspecteur in dienst van de Nederlandse Staat maakt zich volgens zijn werkgever schuldig aan grensoverschrijdend gedrag. Daarom vraagt de werkgever om ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst. De kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland wijst dat verzoek af.

Leidinggevende had niet zo snel mogen vragen naar ziekte van werknemer

Leestijd 4 min - Kennisbank - 3 december 2024

Als een werknemer één dag ziek is, vraagt zijn leidinggevende al wat er aan de hand is. Dat is het begin van een verstoorde arbeidsverhouding, die de werknemer zijn baan kost.

Werkgever geen recht op schadevergoeding door toezeggingen in brief

Leestijd 4 min - Kennisbank - 26 november 2024

Een werknemer en een werkgever gaan na een incident uit elkaar op basis van een vaststellingsovereenkomst. Daarin wordt, zoals afgesproken, alleen door de werknemer finale kwijting gegeven. Als de werkgever alsnog een schadevergoeding wil, oordeelt de kantonrechter dat die de geleden schade naar aanleiding van het incident niet meer op de werknemer kan verhalen. Dat zou in strijd zijn met een schriftelijke toezegging die de werkgever eerder aan de werknemer heeft gedaan.

Proeftijdbeding in arbeidsovereenkomst van maximaal zes maanden is niet geldig

Leestijd 4 min - Kennisbank - 19 november 2024

Duurt een arbeidsovereenkomst maximaal zes maanden, dan kan geen proeftijd worden afgesproken. Maar duurde de overeenkomst in deze zaak precies zes maanden, of zes maanden en één dag?

Arbeidsconflict over thuiswerken leidt tot ontbinding arbeidsovereenkomst

Leestijd 4 min - Kennisbank - 12 november 2024

Een notarieel medewerkster zit ziek thuis door een uit de hand gelopen arbeidsconflict over thuiswerken. Zij wil alleen vanuit huis werken, haar werkgever wil haar graag op kantoor hebben. De werkgever vraagt de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege dit conflict. Dat verzoek wordt toegewezen.

Vanuit VS opgelegde bonusregeling vervalt: instemming OR ontbreekt

Leestijd 4 min - Kennisbank - 5 november 2024

Een Nederlands bedrijf wijzigt op instructie van zijn Amerikaanse moedermaatschappij een bonusregeling. Er wordt geen instemming gevraagd aan de ondernemingsraad (OR). De kantonrechter van de rechtbank Rotterdam oordeelt dat de wijziging daarom nietig is.

Doorsturen zakelijke mails naar privé-mailadres kost werknemer zijn baan

Leestijd 3 min - Kennisbank - 5 november 2024

Een werknemer zit ziek thuis. Hij kan wel bij zijn werkaccount. Vanaf zijn zakelijke mailadres stuurt hij tientallen mails door naar zijn privé-mailadres. Als hij die weigert te verwijderen, wordt hij op staande voet ontslagen. Terecht?

DELEN

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!